top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMelis Okur

Psikodinamik Terapi Nedir? Seans içinde nasıl çalışılır?

Psikodinamik terapi, duyguları ve diğer zihinsel süreçleri daha derinden anlamayı kolaylaştırmayı içeren bir psikoterapi yaklaşımıdır. İnsanların nasıl hissettikleri ve düşündükleri konusunda daha fazla içgörü kazanmalarına yardımcı olmak için çalışır.

Bu anlayışı geliştirerek, insanlar hayatları hakkında daha iyi seçimler yapabilirler; insanlarla ilişkilerini geliştirmeye çalışabilir ve onlara daha fazla mutluluk ve memnuniyet getirecek hedeflere ulaşmak için çalışabilirler.


Temeli psikanalitik teoriye dayanan bu ekol, genellikle geleneksel psikanalizden daha az yoğun ve daha kısa bir süreçtir. Psikanalizde danışan ve terapist ilişkisine büyük ölçüde odaklanma eğilimindeyken, psikodinamik terapi aynı zamanda hastanın dış dünyadaki diğer insanlarla olan ilişkilerine de büyük önem verir.


Psikodinamik terapi, duygularınızı ve deneyimlerinizi keşfetmek için size güvenli bir alan sağlar. Kısa vadeli bilişsel temelli terapilerden farklı olarak, odak noktası davranış, duygu ve düşüncelerinizin bilinçdışı gelişen sebeplerini öncelikle anlayıp, sonra dış dünyada bunu dönüştürmek üzerinedir ve ev ödevi yoktur.

Duygusal kalıplarınızı ve köklerini daha iyi anlayarak, sorunlarınızı yönetmek ve hem şimdi hem de gelecekte size yardımcı olacak başa çıkma teknikleri geliştirmek için daha donanımlı hale gelebilirsiniz.


Bazen insanlar, gerçekten anlamadıkları nedenlerle belirli şekillerde hareket ederler veya başkalarına yanıt verirler. Bu terapi ekolü, mevcut davranışlarınızı etkileyebilecek bastırılmış duyguları ve bilinç dışı etkileri tanımanıza yardımcı olur.


Ayrıca, insanların duygularınızı daha uyumlu ve sağlıklı yollarla nasıl ifade edeceğinizi öğrenmenize yardımcı olur.

Psikodinamik terapinin amacı, geçmişe takılıp kalmak değil, geçmişte insanlarla ilişkilerinizin mevcut psikolojik sorunlara nasıl içgörü sağlayabileceğini keşfetmektir. Bu bağlantıları anlayarak durumunuzu daha iyi anlayabilir ve dünyayı, kendinizi ve ilişkilerinizi algılamanın yeni yollarını bulabilirsiniz.

60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Annelikte Beden ve Duygu: Doğum Sonrası Yeme bozuklukları

Doğum sonrası dönem, bir annenin yaşadığı birçok duygusal ve fiziksel değişikliği içerir. Yeni bir bebeğin gelişiyle birlikte, vücuttaki değişikliklere uyum sağlamak zor olabilir. Bu değişimler, birço

Sıkça Sorulan Sorular

​ Online terapi işe yarar mı? Online terapide de yüzyüze seanslarda olduğu gibi aynı işleyiş devam eder. Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında gelişen online terapi; artık zamansal, maddi ve erişile

Online Terapi de YüzYüze Terapi Kadar Etkili Mi?

Sıkça sorulan sorulardan biri de online terapinin yeterliliği hakkında. 〰️ Yüz yüze olmadığı; yakınlığı ve anda olduğumuzu hissedemediğimizi düşündüğümüz için online terapiye önyargılı bakıyor olabili

bottom of page