top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMelis Okur

Sıkça Sorulan Sorular

Online terapi işe yarar mı?

Online terapide de yüzyüze seanslarda olduğu gibi aynı işleyiş devam eder. Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında gelişen online terapi; artık zamansal, maddi ve erişilebilirlik açısından hem terapiste hem de danışanlara kolaylık sağlamaktadır. Online seanlarda da, yüzyüze seanslarda da gizlilik ilkesi başta olmak üzere aynı etik kurallar ve terapi ekolleri üzerinden ilerlemekteyiz. Bu konu hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Seans süresi ne kadar ve ne sıklıkta yapacağız?

Seans süresi 50 dakika, haftada 1 seans sıklığında çalışmaktayım. Seans sıklığı, danışanın üzerinde çalışmak istediği konuların derinliğine ve çağrışımlarına göre; terapist ve danışanın birlikte değerlendirmesiyle haftada ikiye çıkarılabilir. Fakat haftada bir seanstan daha uzun aralıklı terapi süreçlerinin yeterli olacağı kanısında değilim.


Terapi süreci ne kadar sürüyor?

Uzun zamandır süregelen bir problemi çok kısa vadede çözmeye çalışmanın gerçeklikten uzak ve kişiye haksızlık olduğu görüşündeyim. Psikoterapi emek ve zaman gerektiren bir süreç. Bu sebeple; kalıcı bir dönüşüm için uzun vadeli terapi sürecini tercih ediyorum.


Seans iptallerinde nasıl bir prosedür izleniyor?

Danışan seansını ayarlanan gün ve saatten başka bir güne/saate değiştirmek veya iptal etmek isterse, bunu planlanan saatin 24 saat öncesinden bildirmesi gerekmektedir. Son 24 saat içerisinde yapılan seans iptallerinde danışan seans ücretinden kendisi sorumlu olacaktır. Aynı hafta içerisine başka bir seans bulmaya çalışabiliriz fakat program yoğunluğu sebebiyle yeni gün ve saat bulunabileceğine dair bir garanti verememekteyim.


İlk seanstan ne beklemeliyim?

İlk seansta danışandan neden psikoterapiye başlamak istediği, kendine dair paylaşmak istediklerini anlatması beklenir. Terapist kendi çalışma tarzını danışana anlatır; seans sıklığı ve ücreti gibi konular konuşulur.

Üzerinde çalışmak istediğiniz konunun geçmişi, geçmişiniz ve aileniz ve terapiden beklentiniz hakkında terapistiniz size sorular sorabilir. Seans sonunda danışan ve terapist birlikte çalışıp çalışmayacaklarına yine birlikte karar verirler. Gerekirse danışan terapist tarafından başka bir terapiste yönlendirilebilir.

Terapistinizle çalışmak isteyip istemediğinize karar verebilmeniz için kendisine aklınıza gelen soruları sorabilirsiniz.


Hangi psikoloji birliğine üyesiniz?

Türk Psikologlar Derneği ve The British Psychological Society üyesi bir psikoterapist olarak bu kuruluşların etik ve gizlilik kurallarına göre seanslarımı yürütmekteyim. Eğitimim ve hakkımda daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Psikoterapist tavsiye verir mi?

Psikoterapistiniz sizi dinler ve sorular sorar, ancak size ne yapacağınızı söylemez. Başta biraz güç gelebilir fakat; terapistiniz kendi yolunuzu kendiniz bulabilmeniz için size eşlikçi olarak oradadır. Bazen sadece sorunlarınız hakkında konuşmak, onları farklı bir ışık altında görmenize ve düşünmemiş olabileceğiniz yeni fikirleri ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Seanslarda her zaman terapiden ve terapistinizden beklentilerinizle ilgili soru ve yorumlarınızı iletebilirsiniz.



41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Annelikte Beden ve Duygu: Doğum Sonrası Yeme bozuklukları

Doğum sonrası dönem, bir annenin yaşadığı birçok duygusal ve fiziksel değişikliği içerir. Yeni bir bebeğin gelişiyle birlikte, vücuttaki değişikliklere uyum sağlamak zor olabilir. Bu değişimler, birço

Online Terapi de YüzYüze Terapi Kadar Etkili Mi?

Sıkça sorulan sorulardan biri de online terapinin yeterliliği hakkında. 〰️ Yüz yüze olmadığı; yakınlığı ve anda olduğumuzu hissedemediğimizi düşündüğümüz için online terapiye önyargılı bakıyor olabili

Psikodinamik Terapi Nedir? Seans içinde nasıl çalışılır?

Psikodinamik terapi, duyguları ve diğer zihinsel süreçleri daha derinden anlamayı kolaylaştırmayı içeren bir psikoterapi yaklaşımıdır. İnsanların nasıl hissettikleri ve düşündükleri konusunda daha faz

bottom of page